Оптимальні методи обробки зерна

Оптимальні методи обробки зерна

Обробка зерна є важливою процедурою в сільському господарстві і зернопереробній промисловості. Вона виконується з чіткими цілями:

  1. Захист від шкідників. Обробка допомагає захистити врожай від комах-шкідників, які можуть завдавати значних збитків зерну. Вкрай важко вибрати дійсно ефективний метод обробки. Наприклад, небулізацію чи фумігацію.
  2. Збереження врожаю. Зерно піддається обробці для збереження його якості та кількості. Адже без обробки можна втратити до 25% врожаю через комах-шкідників. Тому оборка важлива для забезпечення стабільності постачання продукту на ринок і загальної продовольчої безпеки.
  3. зерноПокращення економічної ефективності. Застосування методів обробки на кшталт небулізації зменшує витрати на інсектициди, що робить процес обробки економічно вигідним.
  4. Гарантування якості харчових продуктів. Зерно, яке буде використане для виробництва хліба, круп, кормів та інших продуктів харчування, повинно відповідати стандартам якості і безпеки. Обробка зерна допомагає досягти цих вимог.
  5. Зменшення втрат. Зерно може псуватися під час зберігання чи транспортування (через найрізноманітніші фактори). Спеціальна обробка допомагає зменшити ці втрати та забезпечити більший вихід готової продукції.
  6. Збільшення періоду зберігання зерна. Наприклад, та сама небулізація дозволяє зберігати культуру на складі протягом 12 місяців. Це дозволяє мати зернові резерви для несприятливих факторів по типу погодних умов.
  7. Виконання вимог законодавства. В Україні та інших країнах існують нормативи і правила щодо обробки зерна для забезпечення безпеки їжі та якості продукції. Обробка допомагає відповідати цим вимогам.

Таким чином, обробка зерна необхідна для забезпечення безпеки, якості та ефективності виробництва зернових продуктів. При цьому вкрай важливою є обробка культур, які зберігаються в елеваторах. Щоб досягти найвищого ступеня захисту та знищити 100% шкідників зазвичай проводять небулізацію. Розглянемо її детальніше.

Небулізація для захисту зерна від шкідників

Небулізація — процедура обробки зерна в потоці чи в процесі зберігання в елеваторі. Це запатентована розробка Генеральною Компанією Інсектицидів (нині — «Sojam»). Ця процедура проста та ефективна та полягаєу розпиленні рідини на дрібні частки, створюючи хмару або туман. Цей процес має численні переваги у порівнянні з іншими методами:

  1. Ефективність. Небулізація дозволяє розподілити інсектицид максимально рівномірно та дуже дрібними частинками. Це забезпечує кращий контакт препарату із комахами, що допомагає досягти ефективного результату у боротьбі зі шкідниками. На практиці — небулізація за перші 72-96 годин дозволяе знищити 100% комах.
  2. хлібобулочні виробиМінімальна витрати рідини. Небулізація потребує менше інсектициду порівняно з іншими методами обробки, оскільки розчин розпилюється на мікроскопічні краплі. Це робить її більш економічною, вигідною у фінансовому плані.
  3. Швидкість обробки. Метод дозволяє швидко обробити великі площі зерносховищ та обсяги зерна, оскільки туман із діючої рідини розподіляється рівномірно та швидко (під високим тиском).
  4. Можливість точного дозування. Завдяки спеціальній техніці препарат можна максимально точно дозувати. 
  5. Довготривала дія. Після розпилення інсектициду він буде діяти протягом 3-12 місяців (в залежності від обраного дозування). Завдяки цьому зникає необхідність систематичної обробки культури. 
  6. Зменшення токсичності. Завдяки дрібному розпиленню інсектициду в навколишнє середовище потрапляє мінімум хімікатів. Це допомагає зменшити ризик токсичності для людей, тварин, рослин і т.д. Більш того, зерно можна використовувати для виготовлення харчової продукції одразу після проведення небулізації.


Небулізація має численні переваги, які роблять її одним із найкращих методів обробки і захисту зерна від комах-шкідників. Переходьте по посиланню на офіційний сайт компанії Sojam та дізнайтесь про ще більше важливих переваг небулізації.